tisdag 17 december 2013

Julgransskötsel

Kanske inte riktigt trädgårdstips, men delar med mig här ändå...

Nu är det snart dags att ta in julgranen, även om vissa redan gjorde det innan 1:a advent. Själv håller jag på den gamla traditionen att julgranen ska tas in och kläs kvällen före julafton. Här kommer några tips på hur du kan hålla granen grön och fin ända fram till tjugondag Knut, då den ju enligt traditionen ska ut:
  1. Se till att du får tag på en så färsk gran som möjligt! Ju senare den är huggen, desto bättre.
  2. Vänj granen försiktigt vid inomhustemperaturen, genom att t.ex ställa den i ett garage eller liknande ett par dagar innan du tar in den.
  3. Ge granen ett nytt snitt, så suger den upp vattnet bättre.
  4. Vattna ofta med kallt vatten - en gran kan dricka upp till 2 liter vatten om dagen!
  5. Socker i vattnet kan hjälpa granen att hålla sig fräsch, men sockra inte förrän du vet att granen verkligen suger upp vatten.
När det sen är dags att ta ut den, brukar ändå det stora bekymret vara hur att slippa barr precis överallt längs vägen ut? Här lite tips för det också:
  1. Plocka av pyntet.
  2. Skaka försiktigt på granen.
  3. Kapa grenarna med en sekatör och lägg dessa i stora papperspåsar/t.ex IKEA-påsar.
  4. Sopa ihop barren allt eftersom och samla även detta i en påse.
  5. När stammen är kal borsta/dra försiktigt med handen (handskförsedda) över stammen, för att kvarvarande lösa barr ska lossa.
  6. Nu är det lätt att bära ut stammen utan att den stöter i överallt och barrar ner. Inte heller grenar och ihopsopad barr riskerar att barra ner, när dom ligger i påsar på väg ut.
Hyresvärdar har ibland anvisad plats för att göra av julgranar. Övriga kan vända sig till returstationerna på orten, där man även kan lämna annat trädgårdsavfall. Själv lägger jag grenarna för eldning till våren och stammen använder jag antigen som stötta i trädgården eller sågar ner till ved kommande år.