onsdag 5 juni 2013

Ruccola/senapskål (eruca sativa)

Eruca sativa
Ruccola (eller senapskål) är en ettårig och lättodlad salladssort. Se bara, som vid all salladsodling, till att hålla jorden fuktig tills fröna grott.

Tidigare sa man mest senapskål, men på senare år har benämningen ruccola varit vanligast. Ruccola är egentligen en kålväxt, vilken med sin lite peppriga smak ger fin smaknyans till olika sallader och maträtter. Ju mer du vattnar den, desto mildare smak får den. Ruccolan fungerar även bra att odla i krukor eller blomlådor.

Bladen gallringsskördas från 3-5 veckor efter sådd. Så i omgångar för att ha tillgång hela sommaren.

Plantavstånd:  ca 5 cm
Radavstånd:  15-20 cm
Såtid:  april-aug
Skörd:  maj-okt

Växten trivs i både soligt och halvsoligt läge.

Gödsling:  normalt
Vattning:  normalt (riklig vattning ger mildare smak)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar