onsdag 5 juni 2013

Dill (anethum graveolens)

Anethum graveolens
Dill är en ettårig och mycket svensk kryddväxt. Den är dessutom väldigt lättodlad. Både bladen och kronorna kan användas. Bladen gallringsskördas från ca 1 månad efter dillen kommit upp. För att ha lång tid med tillgång av färsk dill föreslås att du fortsätter att så med ett par veckors mellanrum hela sommaren. Den skördade dillen går även utmärkt att frysa.

Vill du ha krondill bör du så senast i maj och hålla lite avstånd mellan plantorna (15-20 cm). Skörd sker då vid blomningstidens slut. Väntar du längre bildas frön, vilka du kan samla in och använda - antingen som krydda eller för att så nästa år.

Byt växtplats varje år.

Höjd:  ca 100 cm
Plantavstånd:  ca 1 cm (krondill 15-20 cm)
Radavstånd:  30-50 cm
Såtid:  april-aug (alt för övervintring sep-okt)
Skörd:  maj-okt

Växten trivs bäst i soligt läge.

Gödsling:  normalt
Vattning:  vid torka

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för tipset att samla dillfrön för sådd!

Skicka en kommentar