söndag 14 april 2013

Odla potatis

Din förgrodda potatis gräver du ner i landet så tidigt som möjligt. Plantera med ca 25 cm mellan i rader som har minst 50 cm emellan. Var noga med att kupa över jord alltefter som, då potatisknölarna absolut inte får utsättas för ljus. Dom blir då gröna och hela potatisen måste då kasseras. Potatis som blivit grön innehåller stora mängder glykoalkaloider, såsom solanin och kakonin vilket är skadliga för hälsan. Kupningen skyddar även mot torka och minskar mängden ogräs.

Ett alternativ för dej som inte hunnit förgro potatisen är att sätta den väldigt grunt från början och sedan gräva över mer jord alteftersom blasten börjar komma upp ur jorden. Men väljer du detta alternativ måste du bevaka potatisen noga pga risken att knölarna hinner utsättas för solljuset.

Vill du ha potatis till midsommar och har växthus kan du utnyttja det för att skynda på skörden. Eller prova att sätta i kruka på balkong eller altan.

Skörda från det att potatisen gått i blom och ta in alltefter som du behöver. Väljer du flera sorter med olika skördetid förlänger du säsongen med färsk potatis.

Vinterpotatisen kan du med fördel slå av blasten på då den fortfarande är grön och därefter låta den ligga kvar i jorden en tid. På så sätt blir skalet grövre och blir lättare att förvara.